Rookvrije speelplekken

De gemeente Nijmegen vindt het belangrijk dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. De gemeente Nijmegen zet dan ook in op de bescherming van opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en is op weg naar een rookvrije generatie. Er zijn bijvoorbeeld al tal van kinderomgevingen waar niet gerookt mag worden, zoals schoolpleinen, sportverenigingen, zwembaden, kinderboerderijen en gemeentelijke speeltuinen.

Op korte termijn moeten alle openbare speelplekken rookvrij worden. Dat zijn ongeveer 350 plekken in Nijmegen waar mensen gevraagd worden om de speelplek rookvrij te houden en niet te roken op of rondom de speelplek.

De gemeente wil de kinderraad inzetten als ambassadeur en aanjager van het rookvrij maken van alle openbare speelplekken in Nijmegen.

Daarom zijn we in gesprek gegaan met kinderen van activiteitencentrum De Zonnewende, basisschool Aquamarijn en kinderen uit de wijk Grootstal in samenwerking met Bindkracht 10. De kinderen hebben nagedacht over de plannen en over een boodschap die ze aan mensen willen geven.

De kinderen hebben hier tekeningen van gemaakt en deze worden op banners afgedrukt. Op 8 april zal wethouder Daemen samen met de kinderen het eerste spanddoek ophangen en een tegel van de rookvrije generatie gaan leggen.